ÄR PLÅTARNA FORMBARA

Ja, plåtarna är formbara i olika mån beroende på tjocklek.
Läs mer om olika dimensioner och dess formbarhet.

Kantplåtar i 2 mm cortenstål böjer och formar du enkelt för hand. 
2 mm corten böjer du enkelt efter trädgårdslandskapets olika former. Önskas skarpa hörn, tex. 90 grader, rekommenderar vi att du tar en brädbit 10-40cm som läggs längs med plåten. Fäst nu bräda samt plåt i ett skruvstäd varpå plåten böjs / bockas över plankan. 

Kanter av 3 mm cortenstål 
En extra kraftig rabattkant tillverkad av hela 3 mm Corten plåt som håller i uppemot 100 år. Dessa kantplåtar ger ett mycket gediget intryck. Corten plåt i 3 mm tjocklek är ett mycket tåligt och hårt material men även formbart till viss mån. Som exempel kan en plåt för hand böjas till en halvmåne. En svag S-formation går att även det att till men kräver att kanten består av en längre sträcka plåt. Tänk även på att det alltid är lättare att böja en lägre plåt än en högre modell. Vi erbjuder dig hjälp med såväl kapning som bockning, vikning samt valsning av 2 samt 3 mm corten. Detta kan du beställa direkt på vår hemsida.

Kanter av 4 mm cortenstål 

Mycket kraftig corten som lämpar sig till raka kantstöd och avgränsningar med ett extra gediget intryck.

VÄLJ MONTERINGSMETOD

Montering kan ske på några olika sätt, nedan beskriver vi det olika kit du kan välja mellan. Val av metod beror på hur mycket av plåten som du vill ska synas eller kanske så vill du hellre gräva ner plåtarna för att hindra rotspridning. Oavsett vad du väljer så blir resultatet snyggt, stabilt och håller i årtionden.

SVETSA SJÄLV - EN BILLIG RABATTKANT SOM HÅLLER

Perfekt för dig som vill svetsa ihop plåtarna och inte lägga pengar på skruv och skarvmaterial. Går lekande lätt för den som använt en svets innan och ger ett snyggt resultat. Du kan själv köpa och kapa samt svetsa fast armeringsjärn för extra stöd om du anser att det behövs.

SKARVPLÅT - ENKELT MONTAGE NÄR DU VILL STOPPA ROTSPRIDNING

Cortenplåtarna monteras sömlöst med hjälp av medföljande skruv samt skarvplåt som ger ett mycket snyggt montage utan överlappning. Vi rekommenderar att du lämnar 25 - 50 % av plåtarna ovan mark. På så sätt får du en stabil kant som inte viker sig och som även hindrar rotspridning.

SKARVSPJUT - NÄR DU VILL HA SÅ MYCKET VISNING SOM MÖJLIGT

Om det viktigaste för dig är att så mycket som möjligt av rabattkanten lämnas synlig så väljer du detta alternativ. Istället för skarvplåtar levereras din rabattkant med skarvspjut samt skruv, dessa sticker ner 10 cm i backen. Ger ett enkelt montage där du kan lämna 50-70% av kantplåten ovan mark, lite beroende på förutsättningarna på plats.ÄR PLÅTARNA ROSTIGA VID LEVERANS

Nej, det tar ett antal veckor i väder och vind innan corten rostar och plåtarna får sin vackra rostfärg.


ÄR DET PINNAR/PIGGAR PÅ PLÅTARNA

Nej, Plåtar monterade med detta viker sig lättare vid tryck/belastning istället erbjuder vi  kraftiga plåtar som du gräver ner 1/3 till 2/3 delar av hela plåten i marken. Denna teknik ger en kraftig stabilitet och hållbarhet även om någon trampar på kantplåten. Ett vackert resultat som håller i årtionden.

SKRUVA I CORTENPLÅT

Vid skruvning bör användas rostfri skruv för att minimera risken för galvaniska reaktioner som till exempel galvaniserade skruvar kan orsaka. På marknaden finns idag dessutom Rostfria/syrafasta skruvar och bultar som lackerats för att matcha Cortenstålets matta lyster. Skruven somt medföljer är självborrande skruv. Detta gör att du kan placera skruvar/hål precis där du vill ha dem. Detta ger en snygg installation oavsett förutsättningarna på plats.